Chi - den universella livskraften

Chi (kan även stavas qi eller ki)

All materia på jorden är i någon form av energi, levande djur och växter, men också alla saker vi ser och det vi inte kan se. Det är numera vetenskapligt bevisat att det är på det viset.

Om vi t.ex. är pigga så är vi fulla av energi, men är vi trötta så har vi låg energi. Alltså kroppen har god Chi eller låg Chi. Precis så kan det också vara i ett hem, en arbetsplats, ett förråd, en stad eller precis var som helst över allt. Vi mår som bäst när chi får flöda likt ett stilla rinnande vatten, inte för fort och inte för långsamt utan i alldeles lagom fart.

Det finns många beskrivningar på Chi som kan vara trög, rusande, lugn, stagnerad, livgivande osv. De saker som vi inte använder blir lätt en hög som vi inte riktigt orkar eller vill ta itu med och kan få en permanent vistelse i något hörn. Då är risken stor att chi blir trög och stagnerar och har vi riktigt otur kan det bli sunkig chi. Tänk bara på hur det kan vara i en gammal jordkällare t.ex. Det vi har omkring oss ska vi tycka om och använda, de ger livgivande och frisk chi. Mår chi bra så mår också vi bra. 

REFLEKTION - Hur upplever du att chi är hos dig?

Nästa kapitel