Sittplatser

Plats för flera.

En härlig sak med trädgården är när man får sitta i den och njuta av allt det fina man valt att omge sig med. Det behöver ju inte vara så avancerat. Det kan vara en bänk under ett favoritträd, en större sten i den mer naturinspirerade delen av trädgården eller ett par stockar runt en eldstad.

En sittplats som man i regel alltid tänker på är den vid huset, med de stora trädgårdsmöblerna och plats för flera, kanske en grill i närheten.

Stilla vrå i kvällssolen.

Stilla vrå i kvällssolen.

Sittplatser fyller olika funktioner och dessutom är det bra att kunna sitta på olika platser under dagen. Solen flyttar på sig och ofta vi med den. En liten hörna i lä för frukosten i morgonsolen, mitt på dagen kanske man vill sitta på framsidan och mot kvällningen kan det kännas gott att krypa upp i en skön stol under ett träd och läsa en bok.

Tanken är att bara kunna slå sig ner där man är. Och flera utspridda sittplatser en bit ifrån huset, kan ge nya infallsvinklar på både tomten och huset. Vilka möjligheter man har, beror så klart på hur stor trädgården är.

Kraftposition med bra skydd i ryggen och på sidorna och med fri sikt framåt.

Det är viktigt att man känner sig trygg och kan slappna av ordentligt där man sitter. Inom Feng Shui kallas det att sitta i Kraftposition. Det betyder att det ska finnas ett skydd i ryggen och på sidorna och att man har en fri sikt framåt. I trädgården kan det betyda att man ibland får bygga upp en skärmvägg eller varför inte en liten berså?

Finns det flera stolar runt ett bord är det svårt att låta alla sitta i kraftposition. Men då kan man låta den eller de personer som känner sig lite osäkra få sitta med ryggen mot väggen, så de har uppsikt över vad som händer.

Tips: Gå en runda i trädgården och om du liksom känner att du vill stanna upp någonstans, ja då kanske det är en bra sittplats?

Nästa kapitel