Om Feng Shui i trädgården

Så vad betyder det egentligen att skapa en trädgård med Feng Shui?

Vet du det spelar absolut ingen roll vilken typ av trädgård du har. Feng Shui är ingen egen stil, men det kan hjälpa dig att lyfta och förfina känslan och det lika mycket i en romantisk torpartomt fylld av mormorsväxter där det gömmer sig en röd stuga, som i den mer strikta och lättskötta trädgården. Kanske har du en stor yta indelad i flera olika rum med varierande tema, kanske finns bara ett par kvadratmeter gräs och lika mycket plats för rabatt och krukor.

Alla trädgårdar kan göras ”behagliga”, uppseendeväckande och välkomnande och det härliga med Feng Shui är att du lägger till ytterligare en dimension i designen och sättet att tänka. Det gör att du enklare hittar balansen och får den där sista touchen som liksom knyter ihop allt.

För det är när du hittar rätt Chiflöde, balansen i Yin och Yang och de 5 elementen (färger, former och material) som den där goa känslan uppstår och det är just i balans som vi mår som bäst.

Respekt för naturen och djurlivet har också en central plats i Feng Shui trädgårdar! Därför är det bra att använda så mycket naturligt material som möjligt och att följa naturens egen rytm och förutsättningar i just din trädgård.
Fast så klart vill vi egentligen inte ha in vad vi ser som skadedjur, men tänk på att även de fyller sin funktion i det stora hela. I en varierad trädgård bygger du liksom upp ett ekosystem där skadedjur tas om hand naturligt av t.ex. fåglar, igelkottar och andra smådjur. Dessutom blir vi ofta själva lite lyckliga av fågelkvitter och en söt liten igelkott eller fjärilar och humlor som surrar.

En sista viktig del att tänka på för bra Feng Shui i trädgården är också dina redskap. Unna dig bra verktyg med bra kvalitet. Det är också viktigt att du verkligen trivs med dem, för det påverkar din egen Chi när du använder dem. Har du redskap du tycker om känner du förmodligen större glädje när du jobbar med dem. Din egen Chi höjs och det är vad du sedan överför i din trädgård. Samtidigt så är det en symbolisk handling att sätta värde på sitt arbete – även om det arbetet är en hobby.

Med bra Feng Shui i trädgården finns en härlig kontakt mellan dig och din trädgård och ett gott Chi, som dina besökare känner när de hälsar på i din trädgård.

Nästa kapitel