Inledning om Livsaspekterna

Det är de nio Livsaspekterna som tillsammans bildar Ba Guan och det är ett kraftfullt verktyg att jobba med inom Feng Shui. De har alla en egen inneboende kvalitet som också följer olika aspekter av ditt liv.

Samtidigt som du skapar rum i balans, berör du ju också olika delar av ditt eget liv. Med förändringarna i hemmet eller trädgården följer en djupgående förvandling även inom dig. Tanken är att du i slutändan ska känna en större harmoni i ditt eget liv.

När du väl lagt Ba Guan över din tomt ser du var Livsaspekterna ligger. Men stressa inte utan ta dig tid att bekanta dig ordentligt med varje aspekt och innebörden av dem. Hur relaterar de till ditt liv just nu? Var finns det störst behov av förändring? Sätt dig sedan en stund i den delen av trädgården där du tänkt börja och fundera på vad det är du vill göra.

Håll dig sedan till ett område i taget och gör inte om för mycket på en gång. Tänk på att det du gör i trädgården samtidigt får en effekt inom dig och förmodligen i ditt liv. Men nu är det så fiffigt att livsaspekterna mitt emot varandra samverkar och du kan med fördel ta hjälp av tillhörande aspekt.

Vi kommer ge dig ledtrådar för att visa hur de samspelar, allt eftersom vi går igenom aspekterna en och en. Och kanske hittar du också egna kopplingar.

Det finns ett par gemensamma och grundläggande punkter i arbetet med alla Livsaspekterna.

  • Börja alltid med att städa. Oavsett vilken aspekt du jobbar med, bidrar röra och en igenväxt trädgård till stagnation och hindrar utveckling mot det man vill uppnå.
  • Se upp för Shar Chi eller skärande Chi. Fundera på hur du kan motverka det. Finns det tex möbler som ska flyttas eller kan du placera något framför oskyddade och vassa hörn? Fundera över olika valmöjligheter.
  • Ta hjälp av elementens olika cykler, för att veta hur du får till balansen. I texten under varje aspekt ger vi dig några förslag på hur du kan förstärka respektive område, men ibland behöver du istället försvaga områdets tillhörande element.

Och du en sista sak - kom ihåg att ha roligt under tiden!

Notis: Livsaspekterna kan ha lite olika namn i olika böcker men dess inneboende egenskaper är alltid de samma.

Nästa kapitel