Att få ihop helheten

Det är nu när du fått verktygen i din hand som det roliga börjar!

Kanske har du redan börjat skriva ner dina tankar om trädgården – och gått igenom frågorna från kapitlet i första kursen. Om inte kan det vara bra att börja där. Gå igenom frågorna igen och fundera på det som verkligen känns viktigt att få med i trädgården.

Om du börjar med att lägga ut en plan i stort, blir det sedan enklare när du går ner i detaljer med de olika rummen. Hur stommen ska byggas upp i dem och vad du ska tänka på när du ”målar upp” och planerar rabatterna osv.

Om du inte redan har en ritning på din trädgård kan du rita en enkel skiss. Använd gärna ett större papper, så att du också får med de små detaljerna. Enklast är att använda skala 1:100 – då motsvaras 1 meter i verkligheten av 1 cm på ritningen.

När du är färdig med din ritning, är ett bra trick att använda sig t.ex. smörpapper. Använd ett nytt ark för varje Feng Shui verktyg du ska gå igenom.

Börja t.ex. med att identifiera de spår som finns för Chi att följa. Finns där redan ett bra flöde in i och sedan runt trädgården eller behöver du ändra något? Repetera gärna kapitlet om Chi från del 1.

Hur ser Yin och Yang ut i den stora bilden? Är det mer Yin i de områden du önskar aktiv energi och känns det som mer Yang i de lugnare områdena? Kommer du ihåg hur du kunde märka ut på ritningen vilka områden som är Yin eller Yang?

Hur ligger ingången i förhållande till väderstrecken? Skulle du vilja att energin där är mer energisk eller känner du kanske att den skulle behöva vara lugnare. Kom också ihåg energin som finns naturligt i väderstrecken.
Och så kan du tänka runt trädgårdens alla rum! Vad är det du vill att rummen ska förmedla för energi? Vad har väderstrecket för inneboende energi, vill du förstärka eller lugna ner den?

Med Ba Guan kan du se var allting ligger i förhållande till väderstrecken och livsaspekterna. Det spelar ingen roll vilken Ba Gua du väljer eller om du gör den noggrant på pappret eller mer visuellt i ditt sinne. Den hjälper dig få en tydligare bild av trädgårdsrummen. Har du en mindre trädgård kan du ju tänka på det som områden istället för hela rum.

Har rummen stöd i livsaspekterna och väderstrecken? Behöver du flytta något rum eller finns det andra åtgärder du kan ta till? Ofta finns det ju lösningar som ger den där sköna balansen och som skapar en god Feng Shui känsla. Om det så gäller Chiflödet, de fem elementen eller kanske Ba Guans livsaspekter.

När de olika delarna i trädgården känns färdiga kan du knyta ihop dem med trädgårdsgångarna. Känslan och energin du vill förmedla runt de olika gångarna för bestämma materialet och formen du väljer på dem.

Slutligen är det detaljerna, de som gör det där lilla extra i trädgården. Ofta väljer vi att ta in föremål som symboliserar något för oss.

Kanske vill du göra allt i en annan ordning. Se vårt förslag mer som en riktlinje. Och det beror så klart också på vilken fas din trädgård är i. Är det ett nybygge, har du precis flyttat till en ny tomt som är helt ”kal” eller kanske uppväxt? Har du kanske själv byggt upp en trädgård, men känner att du vill se över den med Feng Shui ögon. Ja så klart blir det olika hur och i vilken grad du kommer att använda dig av verktygen.

Huvudsaken är att du tar det i din egen takt och att du har roligt under tiden!

Nästa kapitel