Introduktion

Universums byggstenar – de fem elementen
- vatten - trä - eld - jord - metall -


Universums materia och byggstenar är de fem elementen, vatten, trä, eld, jord och metall, här i vilar Feng Shui. Varje element stärks av sina färger och material, det kan också stärkas av ett element eller förstöras av ett annat. När det är som bäst och elementen samverkar med varandra i en närande cykel uppstår balans och harmoni.

Du har säkert själv någon gång upplevt en plats där det bara känns så där fantastiskt bra och rofyllt – då är det med all sannolikhet en balans mellan elementen. Däremot om vi inte trivs eller inte riktigt kan sätta fingret på vad det är som känns fel på en plats, då är det troligtvis så att ett eller flera element är i obalans. Att lära sig och förstå de fem elementen kan hjälpa oss mycket både i det lilla och stora.

Om man tänker att vatten när träd och trä när eld som blir jord. Och ur jord utvinns metall som ”håller” vatten och vatten när trä osv, allt enligt den närande och balanserade cykeln.

Vi kan lyfta upp hela tanken i ett lite större perspektiv och se dygnet eller årstiderna på samma sätt.

  • Natten och midvinter tillhör vattenelementet, det är lugnt och stilla med tid för återhämtning.
  • På morgonen och tidig vår börjar ljuset komma och allt vaknar till liv, då träder träelementet in som har pigg uppåtgående och igångsättande energi.
  • Mitt på dagen och under högsommaren då kommer eldelementet med all sin dynamiska energi som spretar åt alla håll.
  • Fram på eftermiddagen och sensommaren är det jordelementet som tar över med sin lugna vårdande energi.
  • På kvällen och hösten tar metallelementet över med sin ordningssamma och inåtgående energi, den lugnar ner oss inför natten och vintern och cirkeln är sluten.

Allt går att översätta i de fem elementen så låt oss börja på en gång, det här ska bli riktigt roligt. /Maria

Nästa kapitel